Trouwlocatie Insight

Hoe bereid jij je voor op de op de 1,5-meter samenleving?

Wanneer de maatregelen vanwege de coronacrisis worden versoepeld, wil je hier als trouwlocatie klaar voor zijn. De regering roept sectoren en organisaties op om met concrete plannen te komen: hoe ga je met jouw organisatie om met de 1,5-meter-economie waarin we straks leven? Maar hoe gaat die 1,5-meter-samenleving eruit zien? En hoe kun je je hier alvast op voorbereiden als locatie? Wij verzamelden de meest actuele informatie hierover en delen de tips van locaties die hier al concreet mee bezig zijn.

Wat wordt straks de nieuwe werkelijkheid?

In de supermarkten zie je het eigenlijk al goed voor je: de 1,5-meter-samenleving in de praktijk. De winkel is zo ingericht zodat iedereen op anderhalve meter afstand van elkaar kan blijven; er mag maar een beperkt aantal mensen naar binnen; in sommige winkels moet je eerst wat desinfecteermiddel op je hand smeren en voor de kassa staan om de anderhalve meter lijnen getekend waar je achter moet blijven.

Ook kondigde minister Hugo de Jonge aan twee apps in te willen zetten waarmee verdere verspreiding van het virus voorkomen moet worden. Via één van die apps krijg je een melding als je te dicht bij iemand in de buurt bent gekomen die het coronavirus heeft. Winkels, horeca en andere bedrijven zouden een positieve uitslag in die app als voorwaarde kunnen stellen om naar binnen te mogen.

Dat laatste gebeurt in China, waar de strenge lockdown is opgeheven. Daar is het gebruik van een speciale corona-app verplicht gesteld. Hierin staan al je identificatiegegevens, wordt je locatie getraceerd en in het geval dat je getest bent worden je medische gegevens erin bijgehouden. Kom je te dicht in de buurt van iemand met corona? Dan verandert je groene status in oranje of rood en moet je twee weken in thuisquarantaine. Je status in de app wordt op veel plekken gecontroleerd, soms zelfs wanneer je je flat uit wil.

Hoe de apps in Nederland zullen werken is nog niet duidelijk, maar een soortgelijke invasieve app is hier niet mogelijk vanwege onze privacywetgeving.

Foto: Postillion Hotel Utrecht Bunnik

Hoe pas je jouw locatie aan op de 1,5-meter-samenleving?

Parkeren

Tijdens bruiloften komt iedereen vaak op hetzelfde moment aan. Zet daarom parkeervakken af zodat iedereen die uitstapt 1,5 meter afstand kan houden.

Spreiding

Onderzoek hoe je de gasten zoveel mogelijk kunt spreiden bij binnenkomst en vertrek en door het gebouw. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken met tijdslots. Ook kun je meerdere in- en uitgangen creëren en de gasten bijvoorbeeld van tevoren laten weten waar ze naar binnen en weer naar buiten kunnen. Postillion Hotels wil dit door middel van een speciale boardingpass gaan doen.

Routing

Anderhalve meter afstand houden is verder dan je denkt. Maak het de gasten daarom gemakkelijk door looplijnen op de vloer te maken en anderhalve meter voor de receptie en barren af te plakken.

Opstelling

Dit is een inkopper, maar alle stoelen en tafels moeten natuurlijk ook anderhalve meter van elkaar af staan. Let ook op dat er genoeg loopruimte tussen de stoelen en/of tafels zit. Dit zorgt natuurlijk voor een enorme afname van je capaciteit. In Hong Kong worden er daarom afscheidingen van plexiglas tussen tafels geplaatst, waardoor die toch dichter op elkaar gezet kunnen worden. Soms zelfs tussen mensen aan dezelfde tafel.

Hygiëne

Extra aandacht voor de hygiëne blijft noodzakelijk en geeft gasten en opdrachtgevers bovendien een veilig gevoel. Zet op verschillende plekken desinfecterende handgel neer en zorg dat deurkrukken en trapleuningen extra vaak schoongemaakt worden. The Attention Group, moederbedrijf van de evenementenlocaties Mariënhof Amersfoort, Landgoed Brakkesteyn en Muntgebouw Utrecht, maakt eventmanagers verantwoordelijk voor deze preventieve taken en laat hen ook het aanspreekpunt zijn voor gasten wat betreft hygiëne.

Communicatie

Denk goed na over de manier waarop je met een bruidspaar en de gasten wil communiceren. Mensen continu aanspreken op de regels, is waarschijnlijk niet waarom je bij een trouwlocatie werkt. Hoe kun je gastvrij zijn en tegelijkertijd zorgen voor een zo veilig mogelijke omgeving?

Wat doen andere landen?

In vergelijking met de meeste landen, is de lockdown in Nederland vrij mild. In steeds meer Europese landen zijn de maatregelen sinds Pasen versoepeld, maar in veel gevallen komen ze daarmee op het niveau van Nederland terecht. Dus: het heropenen van de winkels en weer mogen hardlopen, fietsen en wandelen.

In Denemarken en Noorwegen zijn sinds kort de scholen en kinderdagverblijven weer open. Maar bijeenkomsten met meer dan tien personen blijven verboden en de horeca blijft nog dicht. De meeste landen houden half mei aan voor het heropenen van de horeca en juni of juli voor het weer toestaan van evenementen.

In China, waar het coronavirus het eerste opdook in december, wordt de strenge lockdown stapsgewijs versoepeld. De horeca, bioscopen en toeristische attracties waren even open, maar toen er weer nieuwe coronapatiënten bij kwamen, werd de versoepeling weer deels teruggedraaid.