VENUE INSIGHT

na crisistijd


Hoe de trouwmarkt is begonnen aan een krachtig herstel

Afgelopen 2 jaar is er veel gebeurd in de trouwmarkt. Er moest continue worden geschakeld naar nieuwe omstandigheden en trouwlocaties hebben het zwaar te verduren gehad. We zijn blij om te zien dat de markt bezig is met een krachtig herstel waarbij de vraag van bruidsparen toeneemt. Daarentegen is het aanbod van trouwlocaties wat wij vertegenwoordigen afgenomen. Doordat wij deze samenwerkingen hebben doorgezet, profiteren deze locaties momenteel optimaal van het herstel. We leggen je graag uit wat dit betekent.

In 2019 was er een gezonde balans tussen vraag en aanbod. Dit jaar was het beste jaar sinds 2012 en zowel vraag als aanbod nam tussen 2012 en 2019 gestaag toe. Toen kregen we te maken met Covid-19, wat grote impact had op de markt. Op het dieptepunt in oktober 2020 nam de vraag van bruidsparen met 45% af. Tegelijkertijd nam ook het aanbod van locaties af.

In maart 2022 waren er meer offerteaanvragen dan in maart 2019.


De impact van de maatregelen van de overheid zijn zichtbaar in de onderstaande grafiek, maar als Toptrouwlocaties zijn we dankzij de Open Toptrouwlocatie Routes in staat gebleken om de dalende trend tot tienmaal te doorbreken. Locaties die deelnamen aan de Open Toptrouwlocatie Routes presteerden daarom bovengemiddeld in een markt die het nodige te verduren kreeg. Gedurende de tien Open Toptrouwlocatie Routes binnen de Covid-19 periode bereikten we in de maanden van de Open Toptrouwlocatie Routes gemiddeld 49% meer bruidsparen met een uitschieter van 135%. Met vijf edities zaten we zelfs rond het pre-Covid-19 gemiddelde. In maart 2022 werden er zelfs meer offerteaanvragen gedaan dan in maart 2019. We kunnen dus wel zeggen dat de trouwmarkt bezig is met een krachtig herstel met veel huwelijken in het vooruitschiet.

Belangrijke momenten 2020

13 maart: evenementen met meer dan 100 personen afgelast. 23 maart: intelligente lockdown 24 april: verlenging maatregelen 1 juni: versoepelingen maatregelen 12 juli: Open Toptrouwlocatie Route 11 september: aangescherpte maatregelen 27 september: Open Toptrouwlocatie Route 13 oktober: gedeeltelijke lockdown 3 november: verzwaring en verlenging lockdown 22 november: Open Toptrouwlocatie Route

Belangrijke momenten 2021

30 januari: Open Toptrouwlocatie Route 15 februari: eerste praktijktest Fieldlab Evenementen 11 maart: Open Locatiedag - Online & Hybride Events 18 april: Open Toptrouwlocatie Route 28 april: versoepelingen maatregelen op basis van het stappenplan. 27 juni: Open Toptrouwlocatie Route 26 juli: verbod op meerdaagse evenementen 14 augustus: kleinschalige evenementen zonder vaste zitplaats toegestaan. 14 september: versoepelingen vanaf 25 september worden aangekondigd. 26 september: Open Toptrouwlocatie Route 2, 14 en 26 november: coronamaatregelen worden weer aangescherpt. 14 december: maatregelen worden verlengd tot 14 januari.

Belangrijke momenten 2022

14 januari: maatregelen worden versoepeld 26 januari: versoepelingen voor meetings en events worden ingevoerd. Evenementen mogen geplateerd op 1,5 meter, met coronatoegangsbewijs en tot 22.00 uur plaatsvinden. 29 januari: Open Toptrouwlocatie Route 26 februari: de anderhalve meter, het dragen van een mondkapje, het coronatoegangsbewijs en het advies om 50% thuis te werken vervallen.

Waarom profiteren aangesloten locaties van deze huidige marktontwikkelingen?

Nu vraag en aanbod uit balans zijn geraakt, resulteert dit voor onze aangesloten locaties in meer offerteaanvragen van bruidsparen ten opzichte van een jaar geleden. Bruidsparen durven dus weer te boeken! Afgelopen maanden hebben wij duizenden bruidsparen gesproken en we merken dat zij deze observatie ook bevestigen. Komende maanden verwachten wij dat er meer offerteaanvragen binnen zullen komen dan in dezelfde periode in 2019.

Nog even:

  • Vraag en aanbod zijn in disbalans, dit betekent méér aanvragen voor de locaties op ons platform;
  • Bruidsparen oriënteren zich weer massaal. Dat blijkt wel uit de vele deelnemende bruidsparen tijdens de Open Toptrouwlocatie Routes en de groei die we zien op Toptrouwlocaties.nl. In het eerste kwartaal lag de vraag maar liefst 23% hoger dan in het eerste kwartaal van 2021.
  • De 40e editie van de Open Toptrouwlocatie Route in januari was de allerdrukste uit de geschiedenis;
  • Het aantal locaties dat zich actief onder de aandacht brengt van bruidsparen ligt lager dan in 2019 er is dus sprake van minder concurrentie;
  • Met een sterke marktpositionering van Toptrouwlocaties.nl komen wij in contact met duizenden bruidsparen

Kortom het herstel van de trouwmarkt, een verminderd concurrentieveld en bruidsparen die weer durven te boeken, leidt tot meer offerteaanvragen voor jou!